Blog

21-04-2018

Minder bekende bestemmingen: Zoutkamp, aan de uitlopers van het Lauwersmeer.

U heeft al kunnen lezen dat wij van Vela Saling de Waddenzee (naar onze mening terecht) het mooiste vaargebied ter wereld vinden. Dat wil echter niet zeggen dat er aan de zoete kant van de sluis geen mooi vaargebied ligt. Integendeel zelfs; het Lauwersmeer is een van de mooiste meren van Nederland.

Lauwersmeer.
Het Lauwersmeer tussen Zoutkamp en Oostmahorn, de avond begint langzaamaan te vallen.

Aan het Lauwersmeer liggen tal van bestemmingen die voor de watersporter interessant zijn. Een van die bestemmingen is Zoutkamp.

Zoutkamp - binnenhaven
De binnenhaven van Zoutkamp, voor zowel Valkjeszeilers als New Classic zeilers een mooie bestemming voor een dagtocht.

Zoutkamp is een voormalig vissersdorp aan het Reitdiep, wellicht bij het grote publiek bekend vanwege de garnalenverwerkers van Heiploeg. De status van voormalige visserhaven maakt dat er voor zowel de dagjeszeiler als voor de zeiler die aan het begin van een langere tocht staat genoeg te doen is. Denk bijvoorbeeld aan kibbeling eten (kan in de binnenhaven zelf), of een bezoek aan het visserijmuseum.

Vis eten in Zoutkamp!
Vis eten kan in de binnenhaven van Zoutkamp zelf.
Supermarkt Zoutkamp
Handig op korte loopafstand van de binnenhaven: de supermarkt aan de dorpsstraat 1.

Een van de dingen die Zoutkamp interessant  maakt voor de zeiler die wil inslaan voor een meerdaagse tocht, is de aanwezigheid van een supermarkt op korte loopafstand van de binnenhaven, zodat je geen kilometers hoeft te sjouwen met je boodschappen. Dit is op de meeste plekken aan het Lauwersmeer anders; zelfs in Lauwersoog loop je jachthaven Noordergat naar de supermarkt een stuk verder!

Tot slot kent het het dorpscentrum van Zoutkamp nog een aantal bezienswaardigheden. Denk aan de bekende fleurige houten huisjes aan de Reitdiepskade of de sluismeesterswoning “De Batterij”.

21-04-2018

Een uitbreiding van de site van Vela Sailing: een blog!

Een nieuw onderdeel van onze site: het blog. Hier zullen van tijd tot tijd stukjes te vinden zijn met diverse onderwerpen, natuurlijk wel allemaal zeilgerelateerd. U kunt daarbij denken aan tips en trucs, tochtverslagen, bestemmingen, sfeerimpressies, noem maar op.